NATORI – корабът с нос на самолет

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 07 Май, 2017 в 5:03 AM 5706 3Може да чуете цялата статия в аудио формат от тук:


    По последни данни 91,7% от световния пренос на товари и стоки се извършва по море, което води до въвеждане на по-строги правила за опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии, изхвърляни в атмосферата. Доказателство за това е проучване, което сочи, че всеки кораб има потенциала да изхвърли около 150 000 тона CO2 за една година. Големи компании като Maersk са обърнали внимание на този проблем и са заложили в програмите си за развитие до 5 години да намалят вредните емисии, изхвърляни от техните танкери и контейнеровози с 20% .

      Конструкторите от край време полагат усилия в тази насока, а това може да се случи чрез намаляване на разходите за гориво. Друга основна цел е да увеличат ефективността на корабите като цяло, което означава да се превозват повече товари за по-малко време с по-малко разходи. Историята помни всевъзможни проекти и идеи, някои от които гениални, а други просто нелепи. Не така обаче стоят нещата с „Експерименталният кораб“ на японската корабостроителница в Куокою (Kyokuyo Shipyard). За да намалят разходите за гориво, те залагат на нестандартно решение – да изместят надстройката на кораба от кърмовата към носовата му част и да я оформят аеродинамично, за да има съдът по-малко челно съпротивление. Когато става въпрос за челно съпротивление във въздушна среда, какъв по-добър пример можем да имаме от самолета. За това японските инженери решават да оформят носа на плавателния съд като нос на самолет, което придава на кораба изключително нестандартен вид.

     Но резултатите не закъсняват! Според строителя Kyokuyo Shipyard патентованата от тях конструкция на „полусферично оформения нос на кораба (SSS-b)“ намалява вятърното налягане с 30% в сравнение с корабите с конвенционална форма на корпуса. Тестовете, направени с помощта на аеродинамичен тунел, показват максимално намаляване на вятърната устойчивост с до 50%, спестявайки до 5% от разхода на гориво при средни морски условия. Но тестовете не спират до там. Направени са сравнения на дизайна на Natori с конвенционален контейнеровоз със същия капацитет и с надстройки, разположени както на носа, така и на кърмата, и при различни условия и височина на товара. За разлика от другите кораби, площта на атмосферното налягане при контейнеровоз варира в зависимост от товара, тъй като височината на контейнерите винаги е различна, и този ефект трябва да се вземе на предвид. Всеки път резултатите показват, че Natori постига по-големи икономии на енергия включително 5% намаление на разхода на гориво при всички изброени по-горе условия. Също така плавателният съд е с 9.5% по-ефективен като цяло в резултат на подобрена подводна корпусна форма, високоефективни витла и антифулираща боя с ултраниско триене заедно с уникалната конструкция на носа.

NATORI – корабът с нос на самолет NATORI – корабът с нос на самолет

     Използването на „полусферично оформения нос“ има и редица други предимства в сравнение с конвенционалния дизайн на надстройката. С мостик, разположен пред всички товари, няма ограничения за видимостта, което означава, че се постига увеличаване на капацитета на контейнеровоза като това става възможно чрез товарене на допълнителен етаж от контейнери до максимум три нива на палубата – тъй като няма правила, засягащи видимостта зад гърба на надстройката. Сферично оформеният нос също осигурява допълнителна защита на всички контейнери, натоварени на палубата в тежко, буйно море, тъй като морската вода е естествено отклонена настрани от тях. Комфортът на екипажа също се подобрява, тъй като всички помещения са отделени от машинното отделение, което намалява шума и вибрациите. Въпреки че е отделен, достъпът до машинното се постига чрез затворен проход под горната палуба. Пътят е оборудван с хидравлични водонепроницаеми плъзгащи се врати и не се влияе от лошо време или буйно море. Системата ECDIS, заедно с камерите за наблюдение на товара и времето, е инсталирана и е свързана със собствената бордова компютърна мрежа на Natori, която позволява на екипажа да разглежда както навигационни, така и товарни операции от мостика, без да се налага човешка проверка. По време на товарните операции регулирането на тежестта може да се осъществи лесно благодарение на баластната система, доставена от базираната в Япония Amco Engineering Corp. Тази система може да се управлява чрез Wi-Fi от таблет, в която и да е част на кораба.

       Както и при повечето нови плавателни съдове, са инсталирани редица екологични характеристики, които имат за цел да намалят въздействието на Natori върху околната среда. Те включват система от тръбопроводи за гориво, предназначена да предотврати разливането на нефт по време на бункерни операции и покрития, съответстващи на IMO PSPC (Performance Standard for Protective Coatings) в баластните резервоари.

      Корабът вече е постигнал две награди. От Японската асоциация за логистика и транспорт, за разработването на технологии, които намаляват въздействието върху околната среда на логистичните операции. Организаторите обръщат внимание и на иновативните мерки за запазване на енергията на Natori, включително „полусферично оформения нос“ и специалното витло, както и приноса на кораба към усилията за прехвърляне на товари „От пътя към морето“ в Япония.


Вашият коментар