Малта и нейните пристанища

автор Андреана Иванова


Публикувано на 31 Януари, 2019 в 4:42 PM 3659 19        Република Малта е разположена върху архипелаг от шест острова, три от кои-то са обитаеми. Малта е най-малката държава членка на Европейския съюз с население от 400 000 души и площ от 316 кв. км. Макар и малка, тя пленява посетителите си със своя топъл климат, лазурни води, уникални природни и културни забележителности и изключително интересна история. Малтийските острови са известна туристическа дестинация днес, защото притежават по нещо за всеки, но поради географското си разположение, намиращи се на 90 км. южно от Сицилия и на 250 км. от Северна Африка, още в миналото са били апетитна плячка за всеки, искал да притежава стратегическа точка в Средиземно море. Малта е претърпяла множество нашествия и завоевания като първоначално е колонизирана от финикийците 1 000 г.пр.н.е., а в последствие и от римля-ни, византийци, араби, нормани, рицари хоспиталиери, французи и англичани. Контролът от различните империи и държави оставя богато културно наследство от интригуващи забележителности – укрепления, ренесансови и барокови дворци, фонтани, музеи, най-старият театър в Европа, както и 365 църковни храма – по един за всеки ден от годината.

Трудно е да се каже кое е най-интересното място на острова, но столицата Валета непременно пленява всеки, който я посети. Наричана още „Градът на рицарите“, тя носи историята си от XVI в., когато Орденът на рицарите на Св. Йоан бил прогонен от остров Родос и се преселва на остров Малта, който получава като подарък от Карл V, император на Свещената Римска империя и крал на Испания. Рицарите отказали да се настанят в старата столица Мдина, намираща се в най-високата точка в центъра на острова, тъй като искали да бъдат в близост до морето. Те се установили край Голямото пристанище, започнали да изграждат солидни укрепления с високи кули и бастиони и да строят нови селища. Малта станала най-голямата крепост в Средиземно море – център на пиратство и търговия с роби. Островът бил под владението на рицарите до края на XVIII в., когато бива завладян от французите. Две години по-късно Англия обявява Малта за своя колония. Страната остава под английски флаг до 1964г., когато обявява своята независимост.

          Днес, градът, носещ името на великия магистър на рицарския орден – Жан Паризо дьо ла Валет, се счита за един от най-привлекателните Средиземноморски градове и е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Пленителните сгради и пейзажи на Валета не остават незабелязани от киноиндустрията и се появяват във филми като „Троя“, „Гладиатор“, „Капитан Филипс“, „Z-та Световна война“ и „Игра на Тронове“.
Въпреки ограничените природни ресурси, островът се развива с високи темпове. В Малта няма реки и езера и все пак 50% от площта ѝ се обработва. Един от водещите промишлени отрасли е кораборемонтът. Морският транспорт е изключително развит като двете най-големи пристанища са Grand Harbour и Malta Freeport, които за 2015г. са обслужили близо 8 000 кораба с общ брутен тонаж над 115 000 000 тона. Круизните кораби, посетили Малта през същата годи-на са 324, с общ брой от близо 700 000 пасажери.

Пристанище Валета

      Пристанище Валета, наричано още Grand Harbour – „Голямото пристанище“  или на малтийски „il Port il Kbir“, е главно пристанище и честа спирка за круизните кораби. То е трето по големина в Средиземно море, има широко предна-значение и предлага богат набор от морски услуги. Може да приема всякакви по вид кора-би, снабдено е със силози за зърно и цимент, петролни инсталации  и складове.

Работи 24-часово през всеки сезон от годината, като единствено при силни ветрове, достъпът до него може да бъде ограничен.  Grand Harbour притежава естествена дълбочина, която позволява на дълбокогазещите кораби да навлизат без да се налага механично увеличаване на дълбочината. Това пристанище има ценно историческо значение – използвано е още от времето на финикийците, станало е свидетел на съдбовни битки променили историята, по брега му са открити множество останки, най-ранните от които датират 3 700 г. пр.н.е. Но това, което го прави още по-интригуващо е, че всяка година то е домакин на Rolex Middle Sea Race – едно от най-старите и елитни състезания в открито море, в което най-големите и модерни ветроходни яхти и смели, жадни за адреналин състезатели, взимат участие. През 2017г. състезанието, което Тед Търнър определя като „най-красивото в света“, ще се проведе за 38-ми пореден път. От Пристанище Валета тръгва и фериботът, свързващ Малта със Сицилия.

   

 На север от Grand Harbour се намира пристанище Marsamxett, което е по-малкото от двете. През Втората световна война е било използвано от англичаните, за да съхраняват своите подводници. Днес в него няма подводници, нито големи товарни кораби, а малки лодки и множество луксозни яхти. Всеки, който желае може, да се порадва на кратка екскурзия из водите на Малта с лодка, която тръгва именно от пристанище Marsamxett. Превъзходството му пред другите пристанища се състои в това, че се намира в близост до главните туристически области – Sliema, St. Julian’s и разбира се, сърцето на нощния живот в Малта – Paceville.

Пристанище Malta Freeport

Пристанище Malta Freeport

Изключително важно за икономиката е  – средно по големина пристанище, разположено в югоизточната част на острова. Главно използвано за претоварване и съхранение на контейнери, то има добър имидж, развива се с бързи темпове и осигурява на потребителите шанса да видят нови хоризонти за своя бизнес. Максималната дължина на плавателните съдове, които могат да го посещават е 150 метра.  Според статистически данни 64% от корабите в Malta Freeport са сухотоварни, 22% са танкери, 7,5% са кораби, обслужващи самото пристанище, 1,4% са пътнически като, същия процент са рибарските и военните кораби.  Рекордна е била 2015г., когато през пристанището преминават 3.06 млн. TEUs. През последните 25 години  Malta Freeport бележи невероятен успех и в момента е един от най-големите логистични центрове в Централния Средиземноморски Регион и едно от най-заетите пристанища в Европа.  Значимостта му се дължи на кръстопътно разположение – между Европа, Африка и Средния Изток, най – важните,  за линейните превози, търговски маршрути. В момента се работи по програма за допълнително разширяване на инфраструктурата му.

    Гозо е вторият по големина остров от Малтийския архипелаг и ключово значение за неговото икономическо развитие има единственото там пристанище Mgarr.

         В Гозо са развити  риболовът, туризмът, занаятчийството и селското стопанство – почвите му са 4 пъти по-плодородни от тези на остров Малта, отглеждат се висококачествени сортове грозде, както и различни видове плодове и зеленчуци. Основното предназначение на пристанището в Гозо е, че там акостират малки круизни и товарни кораби, рибарски лодки и лодки, притежавани от местните жители. То служи за яхтинг център и е необходимо за осъществяване на фериботните връзки, свързващи Гозо с Малта и третия, почти необитаем остров – Комино. Ферибот Малта- Гозо съществува още от далечната 1241г. Днес такъв има на всеки 45 минути.

          Малтийските острови се отличават със своя дух. Всеки камък, сграда, всяка тясна и лъкатушеща уличка, всяка църква и крепостна стена разказва пленителни истории за рицари тамплиери, величествени империи и решаващи за историята битки. Всяка година над 1 милион туристи посещават острова. Топлият средиземноморски климат, прозрачно-сините води, уникалната архитектура и мирисът на море несъмнено докосват всеки посетил Малта и го карат да иска да се завърне там отново. Това е еднa чудесна дестинация за семейна екскурзия или екзотична ваканция и непременно обещава неповторимо приключение, изпълнено с позитивни емоции, което пожелавам на всеки да изживее.


Вашият коментар