Пристанището в Шанхай – най-натовареното контейнерно пристанище в света

автор Ирина Вълчева


Публикувано на 28 Декември, 2019 в 6:23 PM 2869 1От стотици години хората са разбрали, че корабите са най-удобният транспорт, що се отнася до превоз на голямо количество стоки. Този вид транспорт е бавен, но много по-евтин от останалите. Именно затова в днешно време огромен брой кораби прекосяват реки, морета и океани по целия свят. Пристанищата са местата, на които всеки кораб спира, за да натовари или разтовари своя товар, след което да потегли към следващата си дестинация. В последните няколко години корабният бизнес се разраста и броят на корабите се увеличи. Това прави пристанищата все по-натоварени.

Замислете се за шеметното развитие на Шанхай и околните провинции в началото на ХХI век и как това развитие постепенно се пренася със същите темпове във вътрешен Китай и си дайте сметка, че всяка стъпка е част от един добре обмислен план. В Китай на избора влияе само икономическото състояние на провинцията – всичко останало може да се изгради. И за да не звучим  пресилено, даваме пример с новия терминал на Шанхайското пристанище, който отвори врати в края на 2006г., с което Шанхай се превърна официално в най-голямото пристанище в света.

До началото на ХХI век Шанхай с нищо не привлича вниманието на чужденците. Едва през 1832 г. и след експедицията на Линдзин информацията започва да се разпространява сред търговците и мисионерите. Тогава стават очевидни предимствата на пристанището. Петнадесет години по-късно първият британски консул капитан Балфур хвали стратегическото положение на града на устието на речния басейн на Яндзъ, даващ достъп до пазарите на вътрешните провинции.

Пристанището не разполага с благоприятни за търговия природни дадености. През 1906 и 1910 г. китайската администрация предприема и финансира неговата реконструкция с участието на чужди инженери и Шанхай се превръща в едно от първите световни пристанища. Ролята на железопътния транспорт се проявява по-късно и е по-ограничена. Първата стъпка, финансирана от британските търговци, има за  цел прокарване на местна линия до Усун – предно пристанище на Шанхай с голям обем обработени товари. Проектът се проваля малко преди да приключи, защото линията е купена и демонтирана от китайските власти, които още в самото начало отказват да дадат разрешение за строеж. Едва през 1908 г. е пусната линията Шанхай – Нанкин, която чрез връзка със северните линии ще свърже икономическия център с политическата столица.

За развитието на търговската дейност в Шанхай допринасят модерните транспортни и комуникационни връзки, които съкращават разстояния и приближават континентите. През втората половина на XIX век ерата на ветроходните кораби почти е изживяла времето си. След откриването на Суецкия канал параходите започват масово да се използват. Те са по-бързи, с по-голяма товаровместимост, което намалява транспортните и застрахователни разходи. През 1872 г. Ли Хунджан създава China Merchants Stream Navigation Company като конкурент на британските и американските компании, които владеят пазара по море. Това е първата китайска параходна компания и прототип на смесените предприятия, „под надзора на чиновниците и под управлението на търговците”. Шанхай се превръща в център на гъста мрежа от морски връзки,  доминирана от чужди параходни компании, които плават до Корея, Япония, южните морета, Хонконг, Европа и Америка.

В края на ХХ и началото на ХХІ век в Китай се появява  необходимост за развитие на  пристанище, което да поеме нуждите както на Китай, така и да послужи за претоварен център, подобно на Сингапур и Хонконг. Основни  алтернативи  били две: Шанхай и Нинбо.

Още тогава Нинбо е дълбоководно пристанище, разположено в добре развит район и само на около 400 км от Шанхай, което го прави естествен и по-евтин избор. Шанхай от друга страна е лицето на Китай и мястото, където е съсредоточена основната част от международния бизнес. Основният проблем при избора на Шанхай е, че тогава  пристанището било плитководно и не позволявало навлизането на големи кораби, което прави невъзможно разширяването на настоящите терминали. Така екипът, отговарящ за проекта, се спира  на Янгшан – скалист остров навътре в морето, и се решава новият терминал да се изгради там. С това се появява друг голям проблем: островът се намира на 32 км от брега. Този проблем се решава бързо – построява се шестлентов мост с дължина 32,5 км навътре в морето, който свърза острова с континентален Китай. Работата по построяването на това съоръжение отнема  на 6000 работници две години и половина, а самият мост се превръща в най-дългия, изграден в морето.

Първата фаза от проекта започва през 2002г., когато с голяма машина наречена „морски дракон“ разчистват тинята, заобикаляща Шанхай, а няколко огромни помпи изсмукват водата от тинята, като по този начин произвеждат кал, с която изграждат основите на острова. Така малко по малко се издига пристанище „Янгшан“ – най-голямото пристанище в дълбокия океан – над 30 км в открито море с двадесет километров кей и петдесет котвени места. С помощта на огромни кранове, съвременни контролни системи и добре квалифициран персонал, пристанището има за цел да разбие всички рекорди за товарене и разтоварване на огромни контейнеровози и да се бори за превъзходство на световната експортна търговия. Това става реалност осем години по-късно, когато вече построеното и функциониращо пристанище, е обявено за не само най-голямото, а и най-натовареното. Проучванията показват, че пристанището „Янгшан“ в Шанхай е обработило 29,05 млн. TEU или 500 000 повече TEU от досегашния лидер Сингапур. За 2015г. през доковете на Янгшан са преминали повече от 35,2 млн. TEU, като така поставя исторически рекорд. Това показва, че ръстът на държавната икономика нараства с бързи темпове, като дори измества Германия.

В последните няколко години се наблюдава силно нарастване на износа на китайски стоки и внос на метали. През 2009г. беше взето решение, Шанхай да бъде превърнат в световен шипинг център до 2020г. Важна стъпка в този план беше световното изложение Shanghai 2010 World Expo (световното изложение в Шанхай). Световното изложение с име „По-съвършен град, по-добър живот“ е привлякло за шест месеца до 31 октомври, 73 млн. посетители.

Изграденото пристанище за поред път показва колко работлив, целеустремен и изобретателен може да бъде човека. Въпреки проблемите в строежа на пристанището, а и не само, те все пак успяват да настигнат и дори да надминат световни лидери като Сингапур и други. Построено с най-новите технологии, това пристанище привлича не само кораби на богати търговци и големи фирми от бранша, а и много хора, превръщайки го и в туристическа дестинация.

Снимки: Интернет


Вашият коментар