Чували ли сте за Сийланд – най-малката държава в света

автор Джелил Джелил


Публикувано на 04 Април, 2020 в 2:14 PM 3340 15На плаване си. Следващото пристанище е във Великобритания, ала не се знае дали ще стигнеш дотам, поне жив. Морето гледа тъмно, вятърът рита бясно, дъждът бие безспирно, а слънцето, слънцето е отдавна умряло. Нощта не свършва. Сякаш всичко е загинало. Единственото живо в този свят, като че ли, си ти и този клатещ се кораб под краката ти, ала и той те предава. И той те изоставя.

Отваряш очи. Повръщаш солена морска вода. И виждаш, виждаш, че се намираш на някаква платформа, която е разположена между синьото на небето и синьото на морето.

Звучи холивудско, нали? Но е много по-истинско. Толкова истинско, че дори може да ти се случи на следващото плаване. Каква е тази платформа из морето? Как се казва? Къде се намира?

Чували ли сте за Сийланд?

Княжество Сийланд е микродържава, разположена в протока Ла Манш, югоизточно от Англия. Тя не разполага с естествена суша и е заобиколена отвсякъде с вода. Представлява две кухи кули, свързани с метална палубна платформа, разположена върху тях, с площ 4000 м.2, с помощта на която Сийланд е най-малката държава в света. Или поне щеше да се брои за такава ако беше призната от другите. Да, тя не е призната, но не може да бъде и отхвърлена. защото не принадлежи на никоя друга страна. Сийланд е самопровъзгласила се държава. Има си знаме, герб, форма на управление, държавен глава, даже и история.

Кратка история на княжеството

През 1943 г., по време на Втората световна война, Обединеното кралство построява на около 10 км. разстояние от английския бряг платформата Рафс Тауър, с предназначение защита от германските атаки.

След войната, в 1956 г., платформата бива изоставена от властите, а може би дори забравена.

През 1965г. Джак Мур и дъщеря му Джейн превръщат мястото в пиратска радиостанция. На следващата година обаче то привлича вниманието на бивш майор на британската армия Пади Рой Бейтс и приятеля му Ронан О‘Райли, които по това време също се занимават с радиопредаване, впоследствие на което го окупират. Но, след известно време, възникват неразбирателства помежду им и О‘Райли се превръща от стар приятел в нов враг, заради което Бейтс го отстранява от платформата. Година по-късно О‘Райли се завръща и опитва да превземе Рафс Тауър, но Бейтс, за да покаже колко държи на това място, го защитава с пушки, коктейли Молотов и огнепръскачки. Така нападението бива отбито и първата „война“ на Сийланд осъществена.

След тази случка Бейтс и семейството му решават да се преместят в Рафс Тауър за постоянно. И когато британците научават за случилото се, изпращат кораб, с който заповядват на Бейтс да напусне платформата. Обаче, той не им отстъпва и възползвайки се от това, че тя е извън английските териториални води, което означава, че не принадлежи на никого, на 2-ри септември 1967 г. я обявява за независима държава под името Княжество Сийланд. Заедно с това се самопровъзгласява за принц.

Но, естествено, не получава признание и на следващата година войната за платформата продължава с опита на британските власти да си възвърнат Рафт Тауър. Те изпращат още един кораб срещу княжеството и биват посрещани с изстрели, което веднага дава повод на властите да заведат дело срещу принц Рой.

Съдът обаче оправдава Рой Бейтс, признавайки, че протеклият конфликт е извън тогавашните териториални води т.е. не е под британска юрисдикция, с което на практика признава суверенитета на Княжество Сийланд.

Така Сийлaнд бива основана на неутрални води, преди влизане в сила Конвенцията на ООН по Закона на море от 1982г., която забранява изграждането на изкуствени структури в открито море, и да се разширят Великобританските териториални води от 3 ​​до 12 морски мили. И поради това, че Рафс Тауър бива изоставена, направеното от семейство Бейтс се счита за колонизация.

С течение на времето княжеството пуска в обращение своята валута сийландски долар, печата свои собствени марки и монети, и се сдобива с конституция, флаг и герб.

Държавата разполага с население, описана физическа територия и правителство, с които покрива трите критерия за държава, указани в конвенцията от Монтевидео за правата и задълженията на държавите, но не отговаря на четвъртият критерий, да има способността да създава международни отношения с други държави.

Знамето на Сийланд

Но през 1978 г. и той се припокрива с опита на тогавашният премиер на Сийланд Александър Ахенбах за преврат. Ахенбах не успява и бяга в Германия, където  печата нелегално паспорти на Сийланд, които впоследствие биват използвани в редица престъпления, което не само поражда международни отношения, а и оставя едно черно петно в историята на Сийланд. Но, за съжаление, дори това петно не помага за признанието на държавата, защото вече за конвенцията от Монтевидео на никого не му пука. Годините минават, но Сийланд така и не получава признанието си.

През 2000 г. на платформата се основана компанията „Хейвън“, занимаваща се с хостинг и други интернет-ориентирани услуги, който се превръща в основен източник на средства за държавата.

През 2006г., вследствие на късо съединение в генератора, страната става жертва на пожар и така влиза в историята като първата държава, изгоряла до основи. Пожарът бива потушен от английските власти и поради това, че възстановяването на Рафс Тауър ще струва твърде много пари на сийлaндският монарх, той обявява държавата за продан. С тази новина Сийланд става известен в целия свят.

През януари 2007 г. един от най-големите торент сайтове „The Pirate Bay“ се опитва да закупи Сийланд, но сделката не се осъществява. От тогава насам, в опит да заобиколят международните закони за авторските права, много други тракери се опитват да направят същото. Не по-малък е интересът към Сийланд на Уикилийкс и всички други, които се нуждаят от анонимност и убежище за сървърите си.

Сийланд днес

Сийланд, въпреки че е преживяла един голям пожар и е непризнавана и сега, все още съществува. Според официалите данни, на платформата живеят постоянно 27 души, а 4-ма имат статут на трайно пребиваващи. Рой Бейтс го няма и властта вече е в ръцете на сина му Майкъл. Посещенията до острова без изричното разрешение на член на семейство Бейтс са забранени, но сайтът им sealandgov.org е достъпен за всички, от където можете не само да получите допълнителна информация за държавата, а и да направите дарение за нея, да си закупите сийландска лична карта или да си поръчате официални титли като лорд, лейди, барон, баронеса, дюк, дукеса и още много други.


Вашият коментар