Удължават срока за смяна на корабните екипажи до 15 юни

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 18 Май, 2020 в 7:20 PM 2310 33Може да чуете цялата статия в аудио формат от тук:


Международният съвет на морските работодатели (IMEC) и Международната транспорта федерация (ITF) се договориха за още едно 30-дневно удължаване сроковете на трудовите контракти на моряците с корабните компании – до 15 юни. И двете страни смятат, че това ще бъде последното продължаване на действието на трудовите договори на моряците, чиито срокове започнаха да изтичат от средата на февруари, но поради наложените карантини по пристанищата и спрените полети смените им не могат да бъдат осъществени.

Мярката засяга над 150 000 моряци – от обикновени матроси до капитани, по целия свят.

В IMEC и ITF се надяват, че най-сетне до 15 юни правителствата ще решат въпроса със смените на моряците. Ръководствата и на двете международни организации заявяват категорично, че ако и до средата на юни проблемът не бъде решен, то това със сигурност ще доведе до много негативни последици за корабоплаването и морския бизнес като цяло.

Преди дни Международната морска организация (IMO) изпрати до всичките 174 държави членки план и пътна карта, които трябва да помогнат на правителствата да разрешат и улеснят процедурите за смяна на корабните екипажи. Самата пътна карта от 55 страници е разработена съвместно с представители както на авиокомпаниите, така и на застрахователите, имащи пряко отношение към морския бизнес.

Източник: www.economic.bg