Морски новини – седмичен обзор (14-21.04.2020)

автор Емил Велков


Публикувано на 21 Април, 2020 в 3:11 PM 1845 0Може да чуете седмичния обзор в аудио формат от тук:


Здравейте!
Вие сте с първото издание на седмичния обзор на Списание Контрафорс, обхващащ най-актуалните новини от сферата на морската индустрия.


Пирати атакуваха кораб с български моряци. Осем моряци от екипажа са били отвлечени.

Осем моряци са отвлечени от екипажа на контейнеровоз TOMMI RITSCHER предаде maritime.bg. Спецчастите от състава на ВМС на Нигерия са щурмували кораба. Установено е, че останалите моряци не са на бора. Компанията собственик на кораба нито отхвърля, нито потвърждава, че капитанът на кораба е българин, както и не дава информация дали е сред отвлечените.


Европейската агенция за морска безопасност публикува перспективите си за 2020 година

Настоящата публикация представя основните стъпки, които Агенцията планира да предприеме през годината с цел постигане на нейните многогодишни стратегически цели. По този начин EMSA смята да повиши осведомеността за работата си сред широката общественост. Дистанционната работа, видеоконферентната връзка и новите информационни услуги са само някои от начините, по които Агенцията е реагирала.

Пълния доклад можете да изтеглите от ТУК


Корабоплаване и авиация. Общи усилия във времена на криза

Международната морска камара и Международната асоциация за въздушен транспорт излязоха с общ призив към правителствата с цел улесняване на смяната на морските лица в корабните екипажи и осъществяване на въздушните полети. Поради ограниченията на COVID-19 смяната на огромен брой морски лица не може да бъде извършена. В общата си позиция двете организации подчертават за пореден път, че корабоплаването е жизненоважно за поддържането на световната икономика и веригите за доставки. Призивът към правителствата е да преразгледат наложените ограничения и да предложат безопасни, прагматични и приложими мерки и решения, като се определят летищни терминали за смяна на морските лица.


Компанията Maersk с безплатни доставки на лични предпазни средства за здравните работници в Дания

По този начин A.P. Moller Group цели да намали разпространението на заразата в датските болници. В ситуацията на криза редица власти изпитват затруднения в поддържането и навременното осигуряване на PPE (Personal Protective Equipment) за медицинските лица. Дейността се извършва по проект Maersk Bridge, като така транспортирането на личните предпазни средства от Китай към Дания ще бъде подпомогнато.


На самолетоносача „Шарл де Гол“ броят на заразените с коронавирус моряци достигна 940

Общо 940 френски военни моряци на борда на френската военноморска групировка, начело със самолетоносача „Шарл де Гол“, са дали положителни тестове за коронавирус. На моряците са били направени 2300 теста. 940 от тях са позитивни, 645 са негативни, а резултатите от останалите още се обработват, съобщи пред сенатската комисия по въоръжените сили Марилин Жигакс Женеро, генерален директор на медицинската служба на френските въоръжени сили. Около 500 моряци са имали симптоми на COVID-19 и 20 са все още в болница. Осем от тях получават лечение с изкуствено обдишване, а един се намира в интензивно отделение.

Френските въоръжени сили разпоредиха да се извърши разследване как болестта е стигнала до „Шарл де Гол“.


Пристанището в град Оукланд, Калифорния, посрещна най-големия си контейнеровоз

Гигантският контейнеровоз, който мина под моста San Francisco–Oakland Bay, беше завладяваща гледка, а снимки на ентусиасти обиколиха социалните мрежи.

Корабът MSC Anna, собственост на Средиземноморската корабоплавателна компания, е с дължина от почти 400 метра, с което е по-дълъг от височината на небостъргача Salesforce Tower в Сан Франциско, и превозва общо 18 хиляди 20-футови контейнери.


Ако искате да получавате още актуални новини посетете нашият сайт или ни намерете в социалните мрежи. Може да очаквате следващият ни седмичен обзор тази неделя.

 

Подготвил аудио статията: Габриела Панайотова