Морски новини – седмичен обзор (19-26.04.2020)

автор Емил Велков


Публикувано на 26 Април, 2020 в 8:55 PM 1688 9Може да чуете седмичния обзор в аудио формат от тук:


Здравейте!
Вие сте със седмичния обзор на Списание Контрафорс, обхващащ най-актуалните новини от сферата на морската индустрия.


Моряк от бълкер във Варна е транспортиран до болница

Морското лице е от екипажа на панамския кораб HATICE C (Bulk Carrier) – IMO 9396555, като преди няколко дни е било транспортирано до болнично заведение   в града с грипоподобна симптоматика. Бълкерът е oбработен в. Пристанищен     терминал Варна – Изток. Ограничени са били физическият контакт между бреговите работници на пристанището и екипажа на кораба.  Направеният в последствие тест за COVID-19 е бил отрицателен.


Индонезия отказа медицинска помощ на моряк с инфаркт заради коронавируса

Властите в Индонезия са отказали спешна медицинска помощ на моряк от плаващия под Панамски флаг бълкер WL PALEKH (IMO: 9674397), съобщи maritime.bg. 45-годишен моряк от екипажа е показал традиционна симптоматика при сърдечен удар, когато кораба се е намирал на 100 nm от бреговете на Индонезия.

Капитанът на кораба многократно изискал от местните власти да бъде организирана спешна медицинска евакуация. Такава не е стартирана със странни обяснения във връзка с наложените заради пандемията рестрикции.

Руския капитан е изискал съдействие на 18 април, а близо 48 часа по-късно властите в Индонезия изпращат катер към кораба, който да транспортира до болница моряка, чието състояние междувременно сериозно се е влошило.


Великобритания с помощен пакет за защита на своите фериботни маршрути

Правителството на Кралството въведе мултимилионен пакет за подкрепа срещу   коронавируса. Целта е поддръжката и осигуряването на безпроблемния поток от       стоки и услуги във и извън страната. Пакетът на стойност 17 млн. британски лири        включва допълнителна подкрепа за критичните маршрути между             Великобритания и европейската континентална част – Франция, Белгия,    Испания, Холандия, Дания, Германия, Норвегия и Швеция.


Спад при преноса на контейнерни товари  с 11% за месец април

Нов анализ, проведен от датската компания за морско разузнаване eeSea, разкри бързото намаляване на количествата на превозваните контейнери, като основна причина за това разпространението на коронавируса и последвалата глобална пандемия. Капацитетът за превоз на контейнери е намалял с 11% за този месец, а 11% от плаванията за следващия месец са анулирани.

Коментирайки числата, Саймън Сундбойл, изпълнителен директор и основател на eeSea, заяви: „Трябва да разгледаме намаляването на капацитета за доставка на контейнери и модела, който се формира за следващите седмици и месеци.“

Основана през 2015 г. и със седалище в Копенхаген, eeSea проследява 2400 пристанищни терминала, 1300 лайнерни услуги и 6000 разписания на плавателни съдове.


Компанията Hapag-Lloyd отчете значително намаление в емисиите на въглероден диоксид на единица транспортиран контейнер

Това стана ясно от третия доклад за устойчивост, представен от немската компания. Значителните намаления на емисиите на CO2 на превозван контейнер, успешното преобразуване на корабния флот и използването на гориво с ниско съдържание на сяра и подобрения в качеството – това са ключовите постижения, които Hapag-Lloyd постигна през предходната финансова година по отношение на стратегията си за устойчивост.


Черноморската асоциация на морските университети въвежда дистанционно обучение на симулатори в шест морски висши училища

На 21 април 2020 година бе проведена конферентна среща между университетите, членуващи в Черноморската асоциация на морските университети – BSAMI. Асоциацията е международна организация, създадена през 2010 година от шестте черноморски държави с конкретната цел да стане най-важният в региона доставчик на морски кадри от най-високо качество.

На виртуалната среща бяха обсъдени платформите, чрез които се осъществява електронното обучение, както и начините за провеждане на семестриалните изпити на обучаемите във всеки един от морските университети. Особено внимание бе обърнато на практическата подготовка на студентите, която изисква използването на симулационна техника.


Китай с нова ядрена подводница

В своя състав Военноморският флот на Китайската народна република е вписал нов атомен подводен крайцер със стратегическо предназначение. ВМС на Китай представи подводницата по повод своята 70-та годишнина нa пaрaдa във вoдитe крaй приcтaнищния грaд Циндao. До този момент тя e нaй-гoлямaтa пoдвoдницa, cъздaдeнa oт китaйcкaтa кoрaбocтрoитeлнa прoмишлeнocт, като разполага с 12 междуконтинентални балистични ракети в състояние да поразят цели с обхват над 7000 километра.


Ако искате да получавате още актуални новини посетете нашият сайт или ни намерете в социалните мрежи. Може да очаквате следващият ни седмичен обзор следващата неделя.

Подготвил аудио статията: Габриела Панайотова