Как ще повлияе COVID-19 на корабоплаването и световната икономика?

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 15 Април, 2020 в 11:08 AM 1917 0Може да чуете цялата статия в аудио формат от тук:


В последния си доклад за икономически перспективи Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че кризата COVID-19 от 2020 г. ще бъде „най-лошата рецесия след Голямата депресия“ с ръст през цялата година от -3,0 процента. За сравнение, финансовата криза от 2009 г. сви световната икономика само с 0,1 процента.

За първи път след депресията напредналите икономики в света и развиващите се пазари са в едновременна рецесия. По време на последния голям спад през 2009 г., развиващите се пазари преживяха целогодишен растеж в размер, приблизително равен на свиването, наблюдавано в развитите икономики. Този път се очаква развитите икономики да имат отрицателен растеж от -6,1 процента. Очаква се също така Италия и Испания да отчетат спад на своите икономики в размер от -9.1 и -8.0 процента. В развиващите се страни  вероятно ще се наблюдава свиване от -1.0%.

Въпреки, че не е сигурно как точно ще се развие пандемията, както и глобалния отговор, необходим за борбата с нея, настоящата прогноза на МВФ прогнозира възстановяване най-рано през 2021 г. с необходим ръст от 5,8%. Този ръст обаче няма да бъде достатъчен, за да компенсира големите загуби, очаквани през тази година. „Общата загуба от глобалния БВП през 2020 г. и 2021 г. от пандемичната криза може да бъде около 9 трилиона долара, по-голяма от икономиките на Япония и Германия, взети заедно“, пише Гита Гопинат, икономически съветник на МВФ и директор на неговия изследователски отдел.

Както вече се вижда в корабоплаването, световната търговия ще бъде особено силно засегната от свиването на икономиките. Очаква се обемът на търговията (както със стоки, така и с услуги) да намалее с -11 процента, водена от рязкото намаляване на търговията между и сред напредналите икономики, прогнозира МВФ.

Ако здравната криза навлезе през втората половина на 2020 г., перспективите се влошават допълнително, „което води до по-дълъг срок на сдържане, влошаване на финансовите условия и по-нататъшни сривове на световните вериги за доставки“. Това би намалило глобалния БВП с още -3,0% за годината, предупреди МВФ.

Източник:
www.maritime-executive.com
Подготвил аудио статията: Габриела Панайотова