35 години Звезден Планетариум в Морско училище

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 12 Април, 2020 в 10:48 AM 1509 7Може да чуете цялата статия в аудио формат от тук:


На тази дата преди 35 години е първото звездно представление в Планетариума на Морското училище!

Планетариумът на Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ е най-големият на Балканския полуостров и е една от най-впечатляващите забележителности на град Варна.

Снимка на Морско училище и Планетариума към университета – 80-те години

Строителството на Планетариума започва през 1982 година. Сградата има много интересна архитектура, която отговаря на изискванията за звездна зала с проекционна апаратура. На първия етаж се намира музейна експозиция, представяща историята на ВВМУ. На втория етаж е разположена звездната зала. Първото представление в звездната зала е на 12 април 1985 г., а първият директор на Планетариума е капитан Димитър Симеонов.

В звездната зала се провежда обучението по дисциплината „Астронавигация“ в катедра „Корабоводене“ на морско училище, в рамките на която курсанти и студенти изучават звездите като главни обекти за наблюдение при определяне мястото на кораб.

Звездната зала на Планетариума е с диаметър 18 метра. В залата са монтирани 120 въртящи се стола, които позволяват наблюдение на звездното небе във всички посоки. В залата е монтиран проекционен проектор за космически полети от типа RFP DP,  който пресъздава точно звездното небе и фигурите на съзвездията. С негова помощ могат да се проследят върху небесната сфера денонощното и годишното движение на Слънцето, на Луната и на планетите. Проекционният апарат се върти около четири оси и това позволява да се демонстрират основните елементи на небесната сфера и да се решават астро-навигационни задачи.

Планетариумът има възможност да покаже пътуване до южния полюс и да се разгледат звездите и съзвездията от южното небе. В звездната зала може да се демонстрират пътувания в Космоса, да се разгледа Слънчевата система от милиони километри, както и например да се разгледат четирите Галилееви спътници, обикалящи около Юпитер. Специална видео и звукова апаратура създават визуален и акустичен комфорт в звездната зала.

Панорамната демонстрация на звездното небе върху полу-сферичния екран създава пълна илюзия за наблюдаване на истинско звездно небе, което може да се вижда само в ясна безлунна нощ, далече от светлините на градовете. Специална проекционна панорама създава илюзията, че сме в центъра на Варненския залив. Тя е създадена по оригинални фотографии на Варненския залив, направени през 1985 година от капитан Симеонов. По време на звездните представления лунната проекционна панорама пресъздава лунната повърхност. Третата проекционна панорама създава картината на южния полюс.

Продължителността на всяка звездна демонстрационна програма е 40 минути, като се ползват езиците български, английски, немски, френски, руски, румънски, шведски и финландски.

Планетариумът се използва активно от Студентското Астрономическо общество и от Студентското Космическо Общество на ВВМУ, които активно работят по проекти и програми на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕСА).

Снимка на екипа на Студентското космическо общество към ВВМУ

Планетариумът е отворен и за посещения от граждани и туристически групи за звездни демонстрации, учебни лекции, конференции и културни проекти.

Източници: www.wikipedia.org
www.naval-acad.bg