Ветроходна регата в Италия с участието на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 24 Април, 2017 в 12:25 AM 983 0От 22.04. до 1.05.2017 г. курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ взеха участие във ветроходна регата в Италия. Участието им беше част от Седмицата на ветроходството в Ливорно, организирана от Морската академия в град Ливорно, Италия, със съдействието на клуб по ветроходство „Антиняно“. По традиция това е най-мащабното мероприятие за годината в града. В него бяха включени: посещение на учебен ветроходен кораб „Палинуро“, концерти на представителния духов оркестър на Военномор-ската академия, парад с флаговете на държавите участнички, ден на отворени врати, конкурс за рисунка „Морето и платната“. Най-атрактивни бяха ветроходните състезания, като особен инте-рес предизвикаха гонките в клас Тридент 16.   Участие в тях взеха 17 държави от три конти-нента: Белгия, България, Китай, Обединени арабски емирства, Египет, Германия, Индия, Италия, Полша, Португалия, Катар, Великобритания, Румъния, Сърбия, Испания, Шри Ланка и Тунис.

Отборът на курсантите от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в състав: главен старшина Илияна Кирилова, старшина първа степен Илиян Стоянов, старшина втора степен Габриела Пенчева и старшина втора степен Денислав Сивев, беше воден от старши лейтенант Георги Николов. Тежките климатични условия – пориви на вятъра до 48 км/ч и вълнение на морето от 4 бала, не сломиха духа на бъдещите флотски офицери. Залагайки на сигурност и безопасност, те не можаха да попаднат в челната десетка в крайното класиране, но получиха специалната награда за феърплей на регатата. Тя бе връчена от председателя на Лигата по ветроходство – Роберто Емануеле де Феличе, за това, че за времето на всичките 39 гонки те не получиха нито едно наказание.

Благодарение на изградената система за наблюдение, състезанието можеше да бъде следено в реално време на компютър или теле-фон.

На заключителната церемония начал-никът на Воен номорската академия в Ливорно – контраадмирал Пиерлаоло Рибуфо, отчете високия интерес към мероприятието – 10 регати, 120 лодки, 10 ветроходни класа, 500 състезатели и представители на 19 държави. Кметът на Ливорно – Филипо Ногарин, благодари на участниците, като им пожела още по-големи успехи през следващата година.