Човек или компютър ще управляват кораба в бъдеще?

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 16 Октомври, 2016 в 10:44 PM 2582 0… Казаното до тук не означава, че корабоплаването няма своите козове. Най-силният от тях е автоматизацията. В един танкер например тя може да бъде максимална и да направи екипажа ненужен. Автоматизирането на товароразтоварителните работи, управлението на двигателите и различните изпълнителни механизми, автоматичните радионавигационни комплекси – всичко това ще съкрати в най-скоро време екипажите на транспортните кораби до 8-10 човека, независимо от размерите на кораба. В случай на повреди аварийните команди ще бъдат превозвани до пострадалия кораб с помощта на самолети, въртолети, скоростни катери. В едно далечно бъдеще екипажите въобще ще изчезнат. Техните функции ще поемат диспечерите на брега , които ще управляват цялата сложна машинария и автоматика на корабите от разстояние. За това извънредно много ще помогне световната система за радиовръзка и метеорологично наблюдение, осъществявана с помощта на спътници. Един ден и диспечерите ще трябва да се преквалифицират – техните функции ще бъдат поети от електронносметачни комплекси, които ще могат да управляват цялата транспортна флотилия на една страна по най-изгодния начин. Логичният връх ще бъде достигнат , когато управлението на корабоплаването по целия свят се повери изцяло на кибернетиката.
Очевидно в тази насока прогресът може да бъде извънредно голям. Своя истински разцвет корабоплаването ще дължи не на високите

скорости – на водата те са трудно достижими, – а на масовото
прилагане на автоматиката. …

Сп. „ФАР“ 70‘

 

Живеем в XXI век – векът на иновациите. С всеки изминал ден светът ни се променя. Всеки човек носи в джоба си един мини компютър. Информацията, от която се нуждаем, е на един клик разстояние. Новите технологии навлизат с все по-бързи темпове във всяка сфера на живота. Не липсват и в корабоплаването и корабния бизнес.

Как си представяте управлението на плавателните съдове в бъдеще? Как ви звучи кораб без капитан и екипаж на борда, управляван от специализиран център на брега? Навярно всичко това изглежда невъзможно и неосъществимо.

През март 2016 г. британската компания „Ролс-Ройс“ сподели своите нови идеи за развитие на корабоплаването – наземни високотехнологични контролни центрове, които ще управляват и контролират дистанционно безпилотните кораби на бъдещето. Концепцията е известна като „oX“ (оу екс) – съкратено от „operator experience concept“. От компанията си представят екипа от 7 до 14 човека, който ще извършва цялата дейност от сушата. Той ще използва интерактивни монитори, системи за гласово разпознаване, холограми и летящи дронове, за да наблюдава какво се случва с кораба. Концепцията ще промени цялостно работната среда на екипажа. Очаква се, че ще се приложи върху товарните кораби.

Как ще работят новите плавателни съдове? Отговорът на този въпрос е представен в кратко видео. Компанията показва как би изглеждал центърът за управление на корабите. От командна зала или  виртуален мостик, ще се извършват основните операции от капитана. На голяма интерактивна стена ще се показва движението на корабите в реално време. Цялата информация за тях ще се предава на оператори. При наличие на технически проблем екипът ще се събира около интерактивна маса и ще извършва обстоен анализ на възникналата ситуация с кораба. Проектът ще предлага умни работни станции, които ще разпознават човека автоматично, когато влезе в мостика и ще се настройват според собствените му предпочитания. Камери и дронове ще представят 360 – градусова гледка на случващото се около кораба. Системата ще може да засича ледници и други плавателни съдове, които биха били потенциална опасност и ще ги визуализира на интерактивни монитори.
От „Ролс-Ройс“ споделят, че са започнали да тестват технологията, нужна за новите кораби и вярват, че ще могат да ги пуснат в експлоатация с търговска цел до края на 2020 г. На симпозиум в Амстердам през юни 2016 г. Оскар Левандер – вицепрезидент по морските иновации в компанията, казва: „Случва се. Въпросът не е дали, а кога. Технологиите, нужни за създаването на  дистанционно управляеми и автономни кораби вече съществуват.“

Идеята за товарни кораби без екипаж се появява през 2014 г. Още тогава в Норвегия „Ролс-Ройс“ тества система с виртуална реалност за управление на плавателни съдове от разстояние. Проучването на концепцията е направено от техническия център за технологични изследвания във Финландия (VTT) и изследователския център на университета в Тампере, Финландия (TAUCHI) в сътрудничество с британската компания. Идеята има своите привърженици, но не липсват и противници.

Според компанията един такъв кораб ще е по-евтин за експлоатация, по-малко замърсяващ околната среда и по-безопасен за хората. На него ще липсва мостик и помещения за екипажа, което би увеличило размерите на превозвания товар. Той ще е с 5% по-лек и би изразходвал между 12 и 15% по-малко гориво. Въвеждането на модерните плавателни съдове би довело до разкриването на нови професионални направления. Поддръжниците на иновацията също така смятат, че ще се намали рискът от човешка грешка и възникналите в последствие инциденти.

Опонентите на концепцията се опасяват, че дистанционно управляемото съоръжение ще се превърне в лесна плячка за хакерите. Управлението на модерните кораби би изисквало постоянна връзка от сушата със системите на борда, което би било трудно постижимо. Въвеждането им в експлоатация би наложило цялостна промяна в морското законодателство. Може да доведе и до голя-ма безработица сред квалифицираните мор-ските кадри. Със сигурност машините не са способни да заместят опита на квалифицираното морско лице в определени ситуации. Техниката може да бъде непредсказуема. Това може да доведе до известни рис-кове за безопасността.

Цялата идея изглежда много впечатляващо. Модерна е и е интересна.  Но в близко бъдеще би била трудно осъществима не толкова в технически, колкото в юридически аспект.

 

Краткото видео, за което споменахме по-горе в статията, където можете да видите представата на Rolls-Roys за корабоплаването в близко бъдеще:

 

Вашият коментар