Нова яхтена марина, морски музей и библиотека ще изграждат на пристанище Варна

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 12 Май, 2020 в 7:09 PM 1998 0Може да чуете цялата статия в аудио формат от тук:


Нова яхтена марина за 100 плавателни съда, още търговски и туристически обекти, музей и морска библиотека плануват да бъдат изградени на Пристанище Варна.

В момента се разработва проект на генерален план на пристанище Варна, заяви Ангел Забуртов – генерален директор на държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура”. Това е изключително важен проект, който определя приоритетите за дългосрочно развитие на пристанището. Предвид обществения интерес за отваряне на града към морето, се предвижда Зоната за обществен достъп да заеме цялата източна част от пристанищен терминал Варна-изток до корабно място №5. Идеята за развитие на публичната крайбрежна зона е тя да се превърне във важна градска крайбрежна зона с круизен терминал, нова яхтена марина, търговски, развлекателни и други туристически съоръжения.

Предвижда се в най-скоро време да имам проект за изграждане на първите понтони за приемане на яхти като изпълнението ще бъде поетапно.

„Първоначално ще реализираме проект за около 100 яхти с потенциал за развитие в момента, в който търсенето превиши предлагането. В зависимост от това как върви проектирането, в рамките на тази година или догодина ще има възможност за приставане на първите яхти в района на Зоната за обществен достъп.“, коментира още Ангел Забуртов.

Обсъжда се идеята една от магазиите (вероятно Магазия 7), разположена в Зоната за обществен достъп, да се преобрази в своеобразен Морски дом, който да пази морската ни история, заяви Забуртов. Планира се стария склад да се превърне в модерна мултифункционална сграда, в която да се помещават тематични музейни експозиции, посветени на световното и българско корабоплаване и пристанища.

„Ще отделим специално място на фаровете по Българското Черноморско крайбрежие. Обмисляме да има и галерия, която да представя творбите на български маринисти. За да провокираме интереса на най-малките, ще обособим специална зала със симулатори. За да придобие един завършен облик на Морски дом, предвиждаме реновираната Магазия да има и собствена библиотека, предназначена за ценителите на литературата в областта на морското дело. Погледнат отвън, Морският дом ще бъде едно от допълненията на модерната визия на пристанището, а погледнат отвътре – ще бъде извор на история и възможност за близък допир с различни видове изкуство на морска тематика.“, заяви още той.

Източник: www.moreto.net