Морски новини – седмичен обзор (26.04 – 3.05..2020)

автор Емил Велков


Публикувано на 03 Май, 2020 в 8:38 PM 1832 0Може да чуете седмичния обзор в аудио формат от тук:


Здравейте!
Вие сте със седмичния обзор на Списание Контрафорс, обхващащ най-актуалните новини от сферата на морската индустрия.


Български моряци останаха без заплати на кораб в Италия

Моряци са без заплати и с минимални провизии на борда на плаващия под флага на България кораб SEVEN DREAM (General Cargo) – IMO: 8504272. Екипажът, описващ ситуацията като „в затвор“, твърди, че не получава заплати от март месец.

Данните в регистрите на IMO показват, че вписаната фирма-собственик на кораба е ситуираната в град Варна компания Low Sea Shipping Management Ltd. До този момент представител на дружеството твърди, че заплатите на моряците са били изплатени.


Адмирал Емил Ефтимов: Само два нови патрулни кораба не са достатъчни за нуждите на Военноморските сили

Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов пред „Дарик радио“. По негови думи флотът ни се нуждае от поне шест нови бойни кораба и подводница, като твърдо защити тезата, че изпълнението на проектите за модернизация на въоръжените сили е абсолютно наложително.

Адмиралът обърна внимание и на факта, че пандемията COVID-19 ще доведе до повишаване на глобалната несигурност, което от своя страна подчертава необходимостта от готова и оборудвана със съвременна техника армия.


Последният кораб от серията 45000-тонни бълкера, поръчан от Параходство БМФ АД, бе спуснат на вода

Това се случи на дата 30-ти април, четвъртък, в китайската корабостроителница Jiangsu Yangzijiang Shipbuilding Co. Моторният кораб за превоз на насипни товари, поръчан от Параходство „Български морски флот“, е част от проекта Bluetech 45. С корпусен номер YZJ2015-2307 бълкерът ще носи името „Околчица“.

Строителството му се наблюдава от класификационната организация CCS (Chinese Classification Society).


Морска администрация – Варна възобновява изпитите за правоспособност

На 30.04.2020 г.Морска администрация – Варна излезе с официално съобщение в своята фейсбук страница относно възобновяването на изпитите за правоспособност. В него се съобщава:

Възобновява се подаването на заявления и провеждането на изпити от Изпълнителна Агенция „Морска администрация” за придобиване на правоспособности, придобиване на права, отмяна на ограничения или за потвърждаване на правоспособност на морски лица по условията и реда на „Наредба № 6 от 2012 г. за компетентност на морските лица в Република България“, считано от 04.05.2020г.

Подадените заявления за явяване на изпит преди обявеното с Решение от 13.03.2020 г. на Народното събрание на Република България извънредно положение, при условие, че на заявителите не е възстановена заплатената такса, остават в сила, като на кандидатите се предлагат с приоритет дати за явяване на изпити преди останалите. За целта, подалите заявление трябва да установят контакт със съответната териториална дирекция по мястото на явяване на изпит след публикуване на изпитните дати.


Панамският канал въвежда временни промени в таксите за преминаване

Ръководството на панамския канал въвежда временни промени в системата за заплащане на таксите за преминаване, за да осигури по-голяма гъвкавост за корабособствениците в условията на COVID-19. Тези промени влизат в сила от 4 май, като от тази дата ще бъдат въведени промени по начина на резервиране на слот за преминаване и предварително плащане на таксите за резервации. Досега корабите бяха задължени да заплатят таксите за преминаване до 48 часа от резервацията за преминаване. По силата на новите промени те ще трябва да заплатят таксите до влизането си в канала. Тези мерки ще бъдат в сила за 120 дни и ще са валидни до 1 септември 2020 г.


Глобален уебинар постави фокус върху екологичните разпоредби

В последния онлайн семинар на международния акредитиран регистър и класификационна организация – DNV GL (Det Norske Veritas and Germanischer Lloyd), екологичните експерти разгледаха обхвата на действащите екологични разпоредби, целящи подобряването на устойчивостта на корабната индустрия.

Тазседмичният епизод на уебинара беше озаглавен „Справяне с екологичните регулации през 2020 – какво следва?“.

Повече от 1700 абонати се присъединиха към дискусията, която засегна напредъка в изпълнението на стратегията на IMO за парниковите емисии, енергийната ефективност на корабите и „Европейската зелена сделка“.


Висшето военноморско училище участва в международна видеоконференция по образователна програма на НАСА

С международна видеоконференция завърши образователната програма на НАСА за космически компютърни симулации – Simulation Exploration Experience. В продължение на 4 месеца екипи от над 20 университета от света работиха съвместно за проектирането на компютърни симулации на лунни и космически станции.

Тази година екипът от Военноморско училище със състав доц. Мария Николова, ас. Евгени Андреев, доц. Веселка Радева и студенти от катедрите „Информационни технологии“ и „Корабоводене и корабни силови установки“ разработи проект на мобилна лунна база, в която обектите могат да извършват движения по лунната повърхност и над нея.


Ако искате да получавате още актуални новини посетете нашият сайт или ни намерете в социалните мрежи. Може да очаквате следващият ни седмичен обзор следващата неделя.

Подготвил аудио статията: Габриела Панайотова