Морски новини – седмичен обзор (10.05– 17.05.2020)

автор Светослав Георгиев


Публикувано на 17 Май, 2020 в 8:54 PM 1821 0Може да чуете седмичния обзор в аудио формат от тук:


Здравейте!
Вие сте със седмичния обзор на Списание Контрафорс, обхващащ най-актуалните новини от сферата на морската индустрия.


 

Над 1500 души подкрепиха петиция в подкрепа на моряците

Над 1500 души са подкрепили петицията в подкрепа на моряците, стартирана по инициатива на българския посланик на добра воля към Международната морска организация к.д.п. Андриян Евтимов.
На 15 май бе дадено началото на онлайн инициативата, която има за цел да привлече вниманието на широката общественост към проблемите на над 150 000 морски лица, които не могаат да бъдат сменени заради наложените рестрикции по време на COVID-19 пандемията.


Започва изграждането на система за електронен обмен на информация в българските пристанища

Стойността на договора за изграждане на българската „Port Community System“ е 4,56 млн. евро. По поръчка на ДП „Пристанищна инфраструктура“ словенската компания трябва да разработи и внедри новата система в пристанищата Варна и Бургас.
PSC трябва да бъде готова за 24 месеца, а след изпълнението на договора „Actual IT” ще бъде ангажирана с управлението и поддръжката на информационната инфраструктура на двата черноморски порта.
Изцяло електронната платформа ще осигури получаването на навременна информация преди пристигането на даден кораб на всички участници в логистичната верига.


Разследват замърсяването на Варненското езеро

Прокуратурата във Варна се самосезира след публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро заради прекъснат напорен тръбопровод.
Окръжната прокуратура във Варна е започнала две общонадзорни проверки по публикации в медиите за замърсяване на Варненското езеро и залива с отпадните води на два варненски квартала след скъсване на напорен тръбопровод. Освен двете проверки в Окръжната прокуратура и в Районната прокуратура във Варна се води проверка, която е образувана по същия повод, но по сигнал на общински съветник.
Проверките ще търсят дали са налице достатъчно данни за неизпълнение на служебни задължения от длъжностни лица във връзка с контрола на изпълнението и последващата експлоатация на подводното съоръжение по дъното на Варненското езеро.


С 11:1 гласа депутатите от Комисията по отбрана категорично против спирането на модернизацията на ВМС

С 11 гласа „против“, 1 „за“ и без въздържали Комисията по отбрана отхвърли искането на председателя на партия „Воля“ Веселин Марешки за налагане на мораториум върху проектите за купуване на два нови бойни кораба друга военна техника. Вносителите обосноваха искането за спиране на модернизацията със създалата се около КОВИД-19 обстановка и пренасочване на разходите към други сектори. Военните експерти в Парламента категорично се обявиха против искането и подчертаха, че проектите са необходими и са въпрос с особено значение за националната ни сигурност.


Нарязват последния ракетен катер „Буря“ от проект 205

Акваторията на Пункта за базиране Бургас бе огласена от тъжен продължителен вой на корабни сирени, съобщи Морски вестник. По този начин екипажите изпратиха поелия в последно плаване ракетен катер „Буря“ (№ 105). Своеобразната погребална процесия пое от пирса на Четвърти отделен дивизион патрулни кораби. Пристанищен влекач издърпа това, което е останало от бойния катер, и с траурен ход двата плавателни съда поеха към корабното режище.

„Буря“ е последният от изведените от строя на българските ВМС ракетни катери проект 205. На пирса на Четвърти дивизион края на своята предрешена участ очакват последните два ракетни катера: № 102 („Светкавица“) и № 103 („Ураган“).


Възобновява се конкурсът за 100 вакантни длъжности за матроси

Възобновява се конкурсът за матроси(войници) във формированията на Военноморските сили. Той бе обявен със заповед на министъра на отбраната в средата на януари, но поради строгите противоепидемични мерки приемът на документи временно бе спрян.

От 14 май до 29 май кандидатите за участие в конкурса могат да подават писмени заявления и всички необходими документи до командира на ВМС чрез структурите на Централно военно окръжие (ЦВО) по постоянен адрес. Съгласно последните промени в Закона за отбраната и въоръжените сили възрастта за прием на кандидати за военна служба е 40 години.

Обявените 100 свободни места са във военните формирования във Варна, Бургас, Сенокос (община Балчик), Приселци (община Аврен). Търсят се боцмани, радиотелеграфисти, радиометристи, механици, електромеханици, машинисти, водолаз, шофьори и др.


Ученици от Морската гимназия в Бургас ще се обучават на лагер във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

На 13 май 2020 г. на посещение във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ бяха представители на Професионална гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ в Бургас. По време на срещата бе договорено учениците от Бургаската морска гимназия да се обучават на летен морски лагер във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.

Лагерът ще се проведе от 22 до 26 юни, ако епидемичната обстановка позволява, при спазване на всички предписания и мерки за безопасност. Обучението се предвижда за завършилите VIII клас, специалности „Корабоводене“ и „КММ – Корабни машини и механизми“.


Руски подводен безпилотен апарат за първи път беше тестван в Марианската падина

Руският дълбоководен подводен апарат „Витяз-Д“ беше спуснат за първи път на дъното на Марианската падина, съобщи пред репортери вицепремиерът Юрий Борисов.

„Това е резултат от ефективното сътрудничество в рамките на проекта на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) на корпорацията изпълнител, ръководен от Централното бюро за проектиране на ‘МТ Рубин’, както и от активната подкрепа на проекта от Военноморския флот. Надяваме се научно-конструкторският елит на отбранителната индустрия да нарасне при реализирането на точно такива проекти“, каза Борисов
Според ФПИ устройството е спуснато до дъното на 8 май 2020 г. в 22:34 ч. московско време. Сензорите му са записали дълбочина от 10 088 метра. Продължителността на мисията, с изключение на гмуркането и изплуването, възлиза на повече от три часа, съобщава РИА „Новости“.


Делфините в Черно море се приближават до безлюдните брегове на Поморие и Силистар

Поради изолацията и по-спокойните плажни ивици делфините в Черно море се приближават все по-близо до бреговете. Преди дни бяха забелязани двойка делфини край Силистар, а след това – цяло семейство край Поморие.

Според жителите на Поморие, морските бозайници не са плували толкова близо до бреговете от десетилетия, като си обясняват добрите новини с пандемията и необичайно спокойните плажове. Златина Ботева успя да заснеме семейството, като това донесе усмивки и морски мечти на много от нас.

Край къмпинг „Силистар“ местни жители също успяха да заснемат с дрон двойка делфини. Плажът е обявен за защитена територия в края на миналия век.

В Черно море се срещат обикновеният делфин (Delphinus delphis) и бутилконосият делфин, афала (Tursiops truncatus). Тези видове са включени в Червения списък на застрашените видове на Международния съюз за опазване на природата (IUCN). Черноморският бутилконос делфин афала попада в категория „застрашен”, а черноморският обикновен делфин е в категория „уязвим”.


Ако искате да получавате още актуални новини посетете нашият сайт или ни намерете в социалните мрежи. Може да очаквате следващият ни седмичен обзор следващата неделя.

 

Източници: www.maritime.bg, www.bnr.bg,  www.armymedia.bg, www.bg.rbth.com, www.uspelite.bg
Подготвил аудио статията: Габриела Панайотова